PURATA 4 KANAK-KANAK HILANG DALAM MASA SEHARI. IBU BAPA SILA AMALKAN DOA MOHON PERLINDUNGAN UNTUK ANAK INI(DOA NABI MUHAMMAD DAN NABI IBRAHIM)

 

KUALA LUMPUR – Mengejutkan dan menggemparkan! Malaysia yang sering diungkapkan masih aman, tetapi realitinya tidaklah aman seperti yang disangka-sangka.

Pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mendedahkan bahawa, 723 laporan kes kanak-kanak hilang dalam masa 181 hari iaitu antara Januari 2017 hingga Jun 2017. Secara puratanya, empat kanak-kanak dilaporkan hilang dalam tempoh enam bulan awal tahun ini, lapor The Star.

Penolong Pesuruhjaya Ong Chin Lan, daripada Seksyen Penyiasatan Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak, beliau memberitahu kepada The Star, separuh daripada kes kehilangan adalah disebabkan menginginkan kebebasan yang memberontak hingga melarikan diri.

Dalam laporan yang dikeluarkan oleh PDRM,  723 kes melibatkan 447 mangsa wanita dan 276 lelaki, manakala 345 kes telah berjaya dijumpai tetapi seramai 378 kanak-kanak masih hilang sehingga hari ini.

Memetik laporan The Star, Ong Chin Lan berkata, “Keperibadian mereka berubah apabila mereka sampai ke sekolah menengah dan secara psikologi, mereka melalui perubahan hormon dan mula mengalami libido.”

Atas dorogan ini, para remaja mula mempunyai pendirian tersendiri dan merasakan perlunya menjadi diri mereka yang sendiri.

Kebanyakkan kes remaja hilang terdiri daripada remaja wanita yang berusia 13 hingga 15 tahun. Menurut beliau, atas dorongan “kebebasan”, remaja wanita sanggup meninggalkan rumah dengan orang asing yang dikenali melalui laman-laman sosial.

Laman sosial Wechat dan Facebook merupakan medium popular yang digunakan remaja zaman kini dan kebanyakan kes jenayah juga bermula daripada sini. Ong menasihati  ibu bapa supaya meningkatkan pemantauan terhadap aktiviti dan penggunaan gajet oleh anak-anak.

Hal ini bagi memastikan, mereka tidak mudah terpedaya orang tidak dikenali dan sedar segala aktiviti mereka akan dipantau. Beliau menambah, komputer riba perlulah diletakkan di tempat yang mudah ibu bapa untuk melihatnya seperti di ruang tamu.

Ibu bapa turut dinasihati memeriksa dan mengenali dengan siapa anak-anak mereka berkawan, kerana kebanyakan kes berlaku disebabkan ibu bapa tidak mengenali kawan-kawan anak mereka.

 

Mengetahui media sosial penting dalam zaman kini, PDRM telah bekerjasama dengan Facebook paa November tahun lepas melalui National Urgent Alert  (NUR) supaya apa-apa kes kehilangan atau penculikan dapat disebarkan kepada pengguna media sosial.

Portal Kanak-Kanak Hilang ( https://knk2hilang.rmp.gov.my/ ), juga diguna pihak polis untuk menyebarkan gambar dan maklumat kanak-kanak hilang supaya masyarakat umum turut boleh memberi kerjasama.

Kes kehilangan yang kritikal ini perlu diberi perhatian sepenuhnya oleh masyarakat dan pihak berkuasa. Ibu bapa perlu mengingatkan pengawasan penggunaan gajet terhadap anak-anak bukannya bersifat mengongkong tetapi demi keselamatan mereka.

Sumber Era Baru
Bacaan Doa Mohon Perlindungan untuk Anak Lengkap (Doa Nabi Muhammad dan Nabi Ibrahim)
Sebagai orang tua, tentu ingin anak-anaknya selalu dilindungi dari segala bahaya, baik dari gangguan/godaan setan dan/atau bahaya lainnya yang ada di sekelilingnya.

Berikut adalah bacaan doa perlindungan untuk anak yang dapat kita amalkan sepanjang waktu atau minimal setelah selesai shalat fardhu, agar supaya anak-anak kita terlindung dari hal-hal yang tidak kita inginkan. Sebagaimana Rasulullah SAW memohon perlindungan untuk putranya yaitu Hasan dan Husain.

Ilustrasi : Berdoa mohon perlindungan bagi anak

Doa Nabi Muhammad mohon Perlindungan bagi Hasan dan Husain (Anaknya)
Dari Abdullah bin Abbas radhiyallahu ‘anhuma, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam memohonkan perlindungan untuk Hasan dan Husain, (beliau membaca)
أُعِيْذُكُمَا بِكَلِمَاتِ اللَّهِ التَّامَّةِ، مِنْ كُلِّ شَيْطَانٍ وَهَامَّةٍ، وَمِنْ كُلِّ عَيْنٍ لاَمَّة

U’IIDHUKUMAA BIKALIMAATIL LAAHIT TAAMMATI MIN KULLI SYAITHOONIN WA HAAMMATIN WAMINKULLI ‘AININ LAAMMATI

“Aku memohon perlindungan dengan kalimat Allah yang sempurna untuk kalian berdua, dari gangguan setan dan binatang berbisa, dan dari pandangan mata (ain) yang membuat sakit.” (HR. Bukhari & Abu Daud )

Dalam hadis Ibnu Abbas di atas, setelah Rasulullah mengajarkan doa tersebut, beliau bersabda,

Artinya :
“Ayah kalian (Ibrahim) memohon perlindungan untuk Ismail dan Ishaq dengan kalimat doa tersebut.” (HR. Abu Daud).

Dari Muhammad bin Ali dari ayahnya, bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam memohonkan perlindungan untuk Hasan dan Husain, beliau membaca,

Artinya :
“Aku memohon perlindungan dengan kalimat Allah yang sempurna untuk kalian berdua, dari gangguan setan dan binatang berbisa, dan dari pandangan mata (ain) yang membuat sakit.”

Kemudian Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Jadikanlah kalimat ini untuk memohon perlindungan dari gangguan setan bagi anak kalian. Karena Ibrahim ‘alaihis salam, beliau memohon perlindungan untuk Ismail dan Ishaq dengan kalimat doa tersebut.” (HR. Abdur Razaq dalam Mushannaf, no. 7987).

Jadi sudah sangat jelas, apabila berdoa memohon perlindungan untuk anak-anak kita, maka amalkanlah doa tersebut di atas, sebagaimana yang telah diamalkan oleh Nabi kita Muhammad SAW dan juga diamalkan oleh Nabi Ibrahim untuk putranya yiatu Ismail dan Ishaq.
(Source: muslimah.or.id)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*