” Innalillah ” “4 beranak teguk racun” ibu Dan Anak menggelupur sambil menahan sakit sebelum ajal!!

Bersungguh tatap wajah ibu sebelum ajal “4 beranak teguk racun” Seorang ibu rumah tangga Evi Suliastin 26 berada dalam keadaan sekarat manakala 3 anaknya meninggal dunia di percayai akibat meneguk racun serangga di jombang jawa timur.

Tiga kanak-kanak malang berkenan dikenali sebagai Syahid Mohd Syaiful Alfaqih 6 tahun,Umi Ayu Qurani 4 tahun dan Umi Fuziah berusia 4 bulan.
Kesemua mangsa ditemukan kira-kira jam 21.00 semalam selepas salah seorang anak tetangga yang merasa curiga dengan keadaan rumah yang terlalu sunyi.

Menurut saksi Hadi Sholeh 15,dia telah disuruh oleh ibu beranak tiga berkenan untuk membeli nasi,selepas membeli nasi dia masuk kerumah jirannya itu semula dan mendapati rumah itu dalam keadaan sunyi.

Namun Sholeh mendengar suara batuk dari dapur rumah itu.Saksi kemudian mendatangi sumber suara dan menemukan 3 beradik itu sudah tidak sedarkan diri,Manakala ibu mereka menggelupur sambul menahan sakit.

Saksi kemudian meminta pertolongan orang awam,sebelum membawa kesemua mangsa kehospital.namun sayang 3 beradik itu sudah pun meninggal dunia sebelum mendapat rawatan,manakala ibu mereka masih bisa diselamatkan.

Bagaimanapun pihak polis sehingga pagi ini masih dalam usaha menyiasat punca kejadian.menurut satu sumber Evi Suliastin dilihat beberapa minggu terakhir dalam keadaan murung akibat masalah rumah tangga.

Sehari sebelum kejadian Evi sempat memuat naik gambar bersama 3 anaknya dilaman media sosial,dalam gambar itu , mangsa Umi Fuziah berusia 4 bulan bersungguh menatap wajah ibunya seolah olah bayi itu tau bahwa umurnya tidak akan panjang lagi.

“Aku melamar kawan baik aku, dia seorang Engineer aku pulak pencacai. Hantaran Sebuah Rumah Selepas Bekerja Keras Ikat Perut. 4 Tahun Selepas itu Aku Suruh Isteri Aku Jual Rumah Itu.. Siapa Sangka Selepas Itu Tiap-tiap Tahun Aku….”

“Aku melamar kawan baik aku, dia seorang Engineer aku pulak pencacai. Hantaran Sebuah Rumah Selepas Bekerja Keras Ikat Perut. 4 Tahun Selepas itu Aku Suruh Isteri Aku Jual Rumah Itu.. Siapa Sangka Selepas Itu Tiap-tiap Tahun Aku….”

4 tahun yang lalu,

Aku melamar kawan baik aku di zaman Universiti menjadi isteri aku,

Aku gentle berjumpa ayah isteri aku ini menyatakan hasrat di hati ingin menikahi anaknya sebelum menghantar rombongan keluarga,

Time ni isteri aku bekerja sebagai Engineer Intel di Penang,
Aku plak bekerja pencacai di Singapore,ahahaa..
Memang hubungan ketika ini secara jarak jauh sebelum dan selepas berkahwin.

Time ni memang aku tak da budget nak kahwin secara besar-besaran,
Buat majlis pun 1 belah pihak sahaja iaitu belah pihak perempuan.
Janji kahwin !!!

Part hantaran plak, orang sibuk viral kalau kelulusan Degree minima RM 15,000.
Aku rileks je nego mintak RM 8,000 je,
Mujur isteri aku tak kisah dan terima kewangan aku ketika itu.

Mas kahwin aku bagi 6 Dinar emas yang aku kumpul sejak mula bekerja.

Dalam masa yang sama, timbul 1 idea untuk beri hantaran sebuah rumah kepada isteri aku ini.

Aku mintak dokumen dari isteri aku,
Dan aku carikan sebiji rumah untuk beliau sebagai backup untuk diri dia sendiri.
Kos deposit + kos lawyer + baik pulih rumah + kemasukan penyewa semuanya di uruskan oleh aku.
Nak belikan kereta memang bukan keperluan memandangkan dia ada kereta kebal arwah atuk dia.
Time ni memang strungle habis, ikat perut * buat OT + side income, sebab kumpul deposit rumah + duit kahwin sebab tak mengharapkan Personal Loan.

Alhamdulillah kami di kurniakan cahaya mata setahun kemudian.

Time tu aku mintak dia berhenti kerja dan aku menyara keluarga seorang diri.
Duduk di rumah kecil jenis 2 bilik 1 bilik air.
Gaji tak besar tapi cukup untuk kami sekeluarga hidup.
Kami hidup macam rakyat marhaen biasa.

Ini kisah 4 tahun lepas.

Alhamdulillah tahun ni, aku di kurniakan lagi cahaya mata yang baru,
Dua-dua lelaki,
Oklah boleh meneruskan perjuangan aku nanti.

Rumah yang aku berikan pada isteri aku,
Aku mintak dia jual,
Sebab dah masak ranum.
Untung RM 130,000 dalam tempoh 4 tahun.
Dimana kalau nak simpan sendiri secara manual perlu menyimpan sekitar RM 2708/bulan. (Boleh ke korang konsisten menyimpan macam ni)

Kalau aku belikan dia kereta time tu, agak-agak mesti dah separuh harga kereta isteri aku ni.

Terpulang kepada dia nak buat apa duit itu,

Beli handbag LV,
Beli mini cooper cash,
Simpan sahaja dalam ASB,
Beli rumah lagi dan lagi,
Melancong ke Oversea,
Beli emas sampai lengan,
@ apa sahaja.

Sebab setiap tahun pun aku masih hadiahkan dia sebuah rumah sempena anniversery dan besday dia. 2 rumah untuk dia setiap tahun aku reservekan sebagai pengganti aku memusnahkan impian dia yang ingin bekerjaya selepas tamat belajar. Dalam masa yang sama, pasif income dia jugak setiap bulan 😊

Tak perlu ikut cara aku 100% tapi ambik ilmu yang cuba aku sampaikan dan praktiskan dalam kehidupan rumah tangga korang.

*Gambar kenangan ketika kami masih bertiga sebelum muncul pihak keempat.

Kami pernah hujan basah bersama ketika menunggang motorsikal suatu ketika dahulu dan isteri aku sanggup korbankan hanya aku sahaja yang memakai baju hujan ketika itu memandangkan hanya ada 1 baju hujan sahaja 😊

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*