Pilu… Saksi Tampil Menceritakan Apa Yang Mereka Nampak Sebelum Arwah Adik Afini Terkena Bilah Mesin Rumput.. Subhanallah! Apa La Perasaan Mereka Ketika Itu

Ini cerita sebenar pelajar tingkatan dua maut terkena mata mesin rumput hingga semua terkejut

GEMAS – Tragedi yang menimpa salah seorang pelajar SMK Tunku Abdul Rahman, di sini, bukan sahaja menggemparkan pihak sekolah tetapi juga seluruh rakyat Malaysia.

Jika kita yang tidak ada mengena ini juga sebak dan terkejut dengan apa yang berlaku, apatah lagi ibu bapa pelajar berkenaan.

Anak yang dihantar ke sekolah dalam keadaan sihat, tetapi tak sampai tengah hari dimaklumkan dia terbabit kemalangan hingga menyebabkan kehilangan nyawa.

Lebih mendukacitakan, kejadian itu berlaku dalam kawasan sekolah.

Inilah nasib yang menimpa seorang pelajar perempuan tingkatan dua yang maut selepas kepalanya terkena mata traktor mesin rumput yang sedang menjalankan kerja memesin rumput di padang sekolah, pagi tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu, mangsa, Nur Afini Roslan,14, disahkan maut oleh pasukan paramedik di lokasi kejadian.

Traktor mesin rumput yang menyebabkan nyawa seorang pelajar melayang.

Menurut saksi kejadian, mata traktor mesin rumput itu tiba-tiba tercabut hingga tercampak mengena kepala pelajar berkenaan menyebabkan otaknya bersepai di atas padang.

Manakala, dua lagi pelajar lelaki berusia 13 dan 14 tahun yang mengalami kecederaan dikejarkan ke klinik kesihatan berhampiran bagi rawatan lanjut.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Tampin, Superintenden Hamazah Ab Razak mengesahkan kejadian berkenaan dan menyatakan siasatan lanjut masih dijalankan berhubung punca kejadian.

Pelajar lelaki turut mengalami kecederaan.

“Mayat mangsa akan di hantar ke Hospital Tampin untuk proses bedah siasat,” katanya kepada Sinar Harian, di sini, tadi.

Seorang pelajar tingkatan dua maut akibat kepalanya terkena bilah pisau traktor mesin rumput di padang Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Abdul Rahman, Gemas, Negeri Sembilan manakala dua lagi pelajar lelaki cedera dalam kejadian sama pagi tadi, lapor Skuad Rembau dan Tampin Nor Ainna Hamzah.

Nur Afini mahu jadi polis – Datuk saudara arwah

GEMAS: “Nak lari macam Pak Wan… nak jadi polis macam Pak Wan,” kongsi datuk saudara mangsa yang merupakan raja pecut negara dan Asia, Datuk Rabuan Pit.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu, mangsa pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Tuanku Abdul Rahman (STAR) Gemas, Nur Afini Roslan, 14, disahkan maut oleh pasukan paramedik selepas bilah mesin potong rumput terbang mengenai kepalanya.

Menurut Rabuan, dia berasa sedih serta terkejut sebaik menerima berita berkenaan kira-kira jam 1.20 petang dan bergegas mengambil isteri serta anak-anak di Kuala Lumpur.

“Arwah seorang atlet yang aktif dalam sukan dan setiap kali berjumpa semasa hari raya itulah harapan yang dikongsikannya pada saya,” katanya ketika ditemui di Tanah Perkuburan Felda Sungai Kelamah, di sini, malam tadi.

Rabuan berkata, biarlah keluarga arwah yang menentukan dan tidak timbul isu untuk menyalahkan mana-mana pihak.

“… tapi kita nak perbetulkan kecuaian,” katanya.

KECOH! RAMBUT DIJUMPAI DITEMPAT BILAH MESIN POTONG RUMPUT? SETELAH DIPERIKSA DENGAN TELITI, RUPA-RUPANYA..

POLIS menahan pemandu traktor mesin rumput yang terbabit dalam kejadian pelajar perempuan maut akibat terkena bilah pisau mesin itu di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Abd Rahman, Gemas, hari ini.

Ketua Polis Daerah Tampin, Superintendan Hamazah Abd Razak, berkata lelaki berusia 26 tahun itu ditahan tidak lama selepas kejadian itu, bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 304 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian.
“Siasatan lanjut masih dijalankan,” katanya, hari ini.

Dalam kejadian 10.30 pagi tadi, Nur Afini Roslan, 14, meninggal dunia lokasi akibat apabila kepalanya terpotong dua dipercayai selepas terkena bilah pisau mesin berkenaan yang melayang.

Dua rakannya pula,Abdullah Hazlan, 14, dan Mohd Farhan Reza Badrol Hesam, 13, cedera ringan masing-masing pada telinga dan belakang kepala.

Sementara itu, seorang pelajar Tingkatan Lima yang enggan namanya disiarkan berkata, kejadian berlaku ketika ramai pelajar sekolah itu menjalani latihan perbarisan sempena hari sukan sekolah yang akan berlangsung esok.

“Ketika itu ramai pelajar sedang berlatih berkawad mengikut rumah sukan masing-masing di padang dan keadaan tiba-tiba menjadi kecoh selepas beberapa pelajar rebah akibat terkena bilah pisau mesin rumput yang melayang itu.

“Saya difahamkan, berikutan kejadian itu, hari sukan yang dijadualkan esok dibatalkan,” katanya ketika ditemui di Tampin, hari ini.

“ITU tali bukan rambut,” tegas Ketua Polis Daerah Tampin, Superintendan Hamazah Ab Razak.
Tegas beliau lagi, Nur Afini Roslan, 14, yang terkena bilah pisau mesin pemotong rumput, pagi tadi cedera parah akibat terkena bilah pisau yang terpelanting ke arahnya, bukan terperangkap pada bahagian bawah mesin rumput yang ditarik menggunakan traktor itu.

“Berikutan penyebaran gambar yang didakwa rambut mangsa tersangkut pada bahagian bawah mesin itu, sebenarnya itu adalah tali yang sememangnya ada di situ,” katanya hari ini.

Beliau berkata, pemandu traktor berusia 26 tahun yang ditahan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 304 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian, dijangka akan dibebaskan dengan jaminan polis, esok.

Sementara itu Kementerian Pendidikan akan mendapatkan penjelasan daripada pihak Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tuanku Abdul Rahman, Gemas, berhubung kematian pelajarnya.
Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Chong Sin Woon berkata, perkara itu akan dilakukan dalam masa terdekat bagi membolehkan pihaknya mengetahui kejadian sebenar.

Katanya, berdasarkan garis panduan dikeluarkan kementeriannya, aktiviti memotong rumput hanya dibenarkan pada hujung minggu sahaja.

“Kita akan meminta penjelasan guru besar mengapa kerja memotong rumput dijalankan ketika latihan perbarisan pelajar. Ini sesuatu yang tidak patut berlaku,” katanya ketika dihubungi, malam ini.
Mengulas lanjut, Sin Woon berkata, siasatan dalaman pihaknya akan dibuat selepas siasatan polis berakhir sepenuhnya.

“Berdasarkan maklumat diterima, sekolah ini memohon cuti peristiwa bagi menganjurkan hari sukan sekolah esok,” katanya.

Dalam kejadian kira-kira jam 10.30 pagi itu, Nur Afini meninggal dunia di tempat kejadian selepas kepalanya terpotong dua dipercayai selepas terkena bilah berkenaan, ketika menjalani latihan perbarisan di padang sekolah itu.

Dua rakannya Abdullah Hazlan, 14, dan Mohd Farhan Reza Badrol Hesam, 13, pula hanya mengalami cedera ringan dalam insiden itu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*